IPv6 Nedir?

Yeni Başlayanlar kategorisinde tarihinde yayımlandı.

IPv6 Nedir?

Internet dünyasıyla yakından ilgili olanların belki de en sık duyduğu terimlerden biri IPv6 oluyor. Uzun adıyla Internet Protokol Version 6, Türkçe karşılığı ile Internet Protokol sürüm 6 anlamına gelmektedir. Genel itibariyle kısa adı ile kullanılan, önceleri bir ihtiyaç unsuru değilken, IPv4’ün adresleme sisteminde yetersiz kalmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan ve bugün adresleme konusunda iyi bir destekçi olan IPv6, IETF tarafından geliştirilmiş ve internet dünyasına sunulmuş özel bir sisteme sahiptir.

IPv6 Adresi Nedir?

Günümüz yaşantısında internet olmazsa olmazlardan biri haline geldi ve internete bağlanan cihaz sayısı her geçen gün artıyor. Internet bağlantısı için her cihazın bir IP adresine ihtiyacı olduğu biliniyor. Gün geçtikçe yaygın hale gelen internetin en başta bu kadar fazla kullanım alanını genişletebileceği bilinmiyordu. Teknolojik gelişmeler, cihaz alımının kolaylaşması ve internetin temel bir ihtiyaç haline gelmesiyle birlikte internete bağlanan cihaz sayısındaki artış IP adreslerinin tükenmesine neden oldu. Son olarak IPv4 bloklarında bulunan IP adreslerinin dağıtılmasıyla birlikte yeni adreslere olan ihtiyaç ortaya çıktı. Gelinen bu noktada hızlı ve pratik bir çözüme ihtiyaç vardı ve 1996 yılında IPv4’e destek olabilmek için IPv6 protokol tarihinde kendisini göstermeye başladı.

IPv6 yaklaşık 18 yıl önce internet dünyasında kendisini gösterdi. 340 trilyon kere trilyon kere trilyon adet farklı IP adresi sağlayıcı olarak görev yapan bu sistem şuan için yeterince yaygınlaşmış durumda değil. Bunun nedeni ise IPv4 sistemlerle uyum sağlama sorunlarının meydana gelmiş olması. Ancak ilerleyen süreçte daha kullanışlı ve yaygın hale gelecektir. Internet protokolü artık IPv6 sistemine dayalı durumda ilerliyor. Yani bu sistemde başarı artık kaçınılamaz. Sürekli gerçekleşen gelişme ve değişmeler sonrasında, IPv6 uzun vadede kullanılacak ve IPv4’e göre daha fazla fayda sağlamayı başaracak bir sisteme sahip olacaktır.

IPv6 Geçiş Nasıl Olacak?

 

IPv4 sistemi üzerinde ne kadar çalışma yapılırsa yapılsın IP adresi sağlaması için gerekli olan genişletme hayata geçirilemedi. Uygulanan birçok stratejiye rağmen bu sistem sınırlıydı ve artık adres üretmek için IPv6’dan başka seçenek yoktu. Bugün IPv6’ya geçişin sağlanması için DNS bölgeleri hazır hale getirildi, peki IPv6’ya geçiş nasıl olacak, bu büyük bir merak konusu haline gelmeye başladı.

Yerel sistemlerde IPv6 geçiş için 4 farklı yaklaşım söz konusudur. Bunlar; IPv4 için paralel IPv6 ağları oluşturmak, tünelleme yapmak, ağ adresi çevirme yoluna gitmek ve çift yığın işlemi gerçekleştirmek. Bunlar içerisinde en çok tercih edilen IPv6 geçiş sistemi çift yığın oluyor. Çift yığın; aynı cihazın hem IPv4 hem de IPv6 ağlarını kullanarak bağlantı kurabilmesi anlamına geliyor ve bugün mevcut durumda olan geçiş seçenekleri içerisinde en kolay ve ekipman gereksinimi en az olan seçenek olması nedeniyle tercih edilirliği dikkat çekiyor.

IPv6 geçiş işlemi kullanıcılar için artı bir güven anlamına gelecektir. Internette oluşan büyümenin en açık kanıtı olarak IPv6, internet kullanımındaki istikrarın da anlaşılmasını sağlıyor. Tabi cihazları sadece IPv4’ü destekleyen internet kullanıcıları için bu geçiş çok sağlıklı olmayabilir. Çünkü IPv6’yı destekleme donanımına sahip olmayan bu cihazlar belirli ağlara erişim sağlayamama durumunun oluşmasına neden olacaktır. Günümüzde üretilen birçok cihaz direk olarak IPv6 sistemine uyumlu bir şekilde hayata geçiriliyor. Çift yığınlı olarak her iki sistemde de çalışan v4v6 ortamı da mevcut. V4v6 için de IPv6’ya geçiş sorun olmayacaktır, ama sadece IPv4 destekli bir cihazınız varsa değiştirme zamanınız geldi demektir.

IPv6 Ayarları

IPv6 protokol geçişiyle birlikte IPv6 adreslerinin nasıl yapılandırılacağı sorusu gündeme gelmeye başladı. Bazı adresler otomatik olarak atanıyor, ama bazıları için de IPv6 ayaları manuel olarak yapılıyor. Herhangi bir host için IPv6 ataması yapmak için Unicast ve Multicast adreslerine atama yapılması gerekir. Bu işlemler ilk etapta karmaşık gözükse de, sıralamasına uygun hareket edildiğinde basit bir şekilde atama gerçekleşebilir. Henüz hala IPv4 kullanımı bitmiş değil ve birçok site IPv6’ya geçiş sağlamak için acele etmeyi tercih etmiyor. Yeni geliştirilen cihazlar ve yeni kurulan siteler zaten IPv6 ile uyumlu ve bazıları da otomatik geçiş sağlama özelliğine sahiptir. Yani IPv6 geçişi, ayarlama işlemleri kullanımı kullanıcılar için bir sorun değil, aksine büyük bir kolaylık oluşturacaktır.

Ad Soyad : Fatih Y.
Website : sistemim.com.tr
Meslek : 633

Paylaş

Benzer Yazılar

Faaliyet belgesi nedir?
Audio Hosting ( Radio hosting )
Vps sunucu nedir, faydaları nelerdir?
Reseller (Bayi) hosting nedir, nasıl çalışır?
E-posta Hosting nedir?
Bulut Sunucu (Cloud Web Hosting) nedir?
Video hosting nedir, nasıl çalışır?
SSL nedir, nasıl çalışır?
E-Ticaret Nedir?
FTP ve FTP programları nedir?
ASP.NET nedir, nasil kullanılır?
Asp nedir?
Alan adı (domain name) nedir? Neden alan adına ihtiyacım var?
Web hostumu seçerken neye dikkat etmeliyim?
Sitem için ne kadar web alanı ve veri transferi limiti gerekir?
Geçmişten Bugüne İnternette Neler Değişti?
YouTube Yeni Yorum Sistemi
Vista kullanıcıları için üzücü haber...
2013 Google Trends
VPN nedir? Nasıl kullanılır?
Web sitelerinizin mobil cihazlarda nasıl göründüğünü biliyor musunuz ?
eBay' e Yapılan Siber Saldırı
Canonical URL
Arama Motoru Optimizasyonu – SEO
Jailbreak IOS IPhone Uygulamaları Nasıl Yapılır?
Joomla Kurulumu
Wordpress Kurulumu
5651 Kanun İncelemesi
Yandex Reklamlarda Yapılan Hatalar
Mozilla Firefox, Yahoo ile Anlaştı
DDoS Nedir?
Hosting ve SEO İlişkisi
IPv6 Nedir?
MySQL Veri Tabanı
Dosya Dönüştürmenin En Kolay Adresi: cloudconvert.com
Garanti Bankası Sanal Pos Güncellemesi
VPS ve VDS Nedir?
Google İçerik Reklamları Banner Ebatları
Windows 10 Yayınlandı
PHP - SQL Injection'a Karşı Basit Koruma
Filezilla Bağlantı Hatası Çözümü
2015 Arama Motoru İstatistikleri
Cpanel'de Mail Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Cpanel Mail Adreslerinin Kota ve Şifre Değişikliği
Adwords ile Yurtdışında Özel Yayın Zaman Planlaması
Cpanel Sub Domain Nasıl Oluşturulur?
Ücretsiz Adwords Mümkün Mü?
Google Etiket Yöneticisi Hakkında Kısa Kısa
Windows'un Trik Komutları
EasyPhp DevServer Kurulum
İnternette Gezinip İzini Belli Etmek İstemeyenlere
Yeniİ Başlayanlar İçin Bitcoin Rehberi
PowerPoint'e Alternatif Ücretsiz Sunum Programları
Yeni Başlayanlar kategorisinde 05.04.2020 tarihinde yayınlandı.
PowerPoint'e  Alternatif Sunum Programı Power Point, Microsoft tarafından iş amaçlı ve kişisel kullanım için geliştirilen slayt gösterisi ve sunum yazılımıdır.   Google Slides PowerPoint’e alternatif, ücretsiz sunum yazılımı, video gömme, ve animasyon ekleme gibi özellikleri destekliyor. Şablonların sayısı biraz az  da olsa, yüzlerce şablonu rahatça yazılıma aktarabilir ve...
Devamını Oku
Hostbul.net'i
Facebook'ta
takip edin.

Teklif İste

Mevcut paketleri incelediniz ve kendinize göre bir paket bulamadıysanız, teklif isteyin, ihtiyaçlarınızı belirleyin. Firmalar size ulaşsın

Ücretsiz İlan Ver

Sektörel alım ya da satım ilanlarınızı bırakın. Hemen ücretsiz listelenin.

Soru Sor